MyInfoVitamin

Tips Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Tips Tingkatkan Kesuburan Lelaki

Bagi pasangan yang berumahtangga, kehadiran cahayamata adalah sesuatu yang sangat-sangat dinantikan. Apatah lagi jika sudah sekian lama berdua, pastinya rasa sunyi mula terasa. Namun kesukaran untuk hamil, tidak seharusnya diletakkan dibahu isteri sahaja kerana si suami juga memainkan peranan penting dalam proses ini.

Berikut adalah beberapa tips yang boleh digunapakai untuk meningkatkan tahap kesuburan lelaki.

1. Meminimakan Pendedahan Kepada Perkara Yang Membantutkan Kesuburan

 • Elakkan memakai seluar dan seluar dalam yang ketat. Ia mengganggu penghasilan sperma dan juga kualiti sperma
 • Jauhkan daripada sinaran-x, radiasi atau racun serangga perosak. Pakai alat kelengkapan dan kurangkan menyedut udara dikawasan semburan racun serangga jika boleh
 • Kekalkan suhu normal disekitar alat sulit. Jangan duduk terlalu lama atau bersauna yang keterlaluan kerana haba yang tinggi boleh menggangu penghasilan sperma

2. Makan Makanan Untuk Menambah Kesuburan

 • Banyakkan Anti-oksida. Diet yang mengandungi anti-oksida boleh meningkatkan kuantiti sperma. Pilih sayur -sayuran yang pelbagai warna.
 • Ambil vitamin setiap hari. Supplemen yang mengandungi vitamin seperti vitamin C dan E membantu menambaik tahap kesuburan lelaki. Beli supplemen yang dikhaskan untuk lelaki. Pilih vitamin yang mengandugi Zinc dan Selenium untuk kesihatan sperma lelaki
 • Kurangkan makanan yang mengganggu kesuburan. Alkohol, kopi dan daging merah dikaitkan dengan tahap kesuburan yang lemah sebaliknya pilih buah-buahan, makanan laut serta serat untuk diet yang sihat.

3. Kekalkan Gaya Hidup Sihat

 •  Berhenti merokok. Tembakau mengurangkan penghasilan sperma (low sperm count)
 • Kurangkan pengambilan alkohol dan kafein yang keterlaluan. Bahan ini merendahkan paras hormon tostesteron (hormon kesuburan lelaki)
 • Kurangkan stress
 • Kawal berat badan
 •  Elakkan penggunaan dadah

Sumber: Increase Fertility In Men

Melihat kepada faktor no.2, maka tidak hairanlah dalam Set Kesuburan Shaklee, vitamin E yang diberi nama Vita-E Complex turut dimasukkan sebagai salah satu supplemen yang sangat-sangat penting untuk meningkatkan tahap kesuburan lelaki. Bukan itu sahaja, ia juga digelar sebagai “vitamin seks” kerana fungsinya menaikkan nafsu ketika  bersama (enhance libido).

Vita-E Kesuburan Lelaki Vita-E Complex & Selenium with Grape Seed Extract

Vita-E Complex Shaklee turut diformulasikan bersama Selenium dan ekstrak biji anggur. Selenium pula adalah mineral yang mempunyai elemen antioksida yang membantu melindungi sel (dalam kes ini sel yang membentuk sperma) daripada rosak.

Fungsi Vita-Complex Untuk Kesuburan adalah:-

meningkatkan kualiti sperma – menghasilkan sperma sihat.
meningkatkan motiliti sperma
– sperma yang sihat akan mempunya daya tenaga untuk berenang jauh menuju ke ovum bagi proses persenyawaan. Sperma yang tidak sihat pula hanya berputar-putar di satu tempat sahaja
menaikkan nafsu ketika bersama

Zinc Complex Kesuburan Lelaki & Atasi Keguguran Rambut

Zinc Complex

Selain Vita-E, Zinc juga merupakan vitamin penting untuk lelaki. Ia bertanggungjawab meningkatkan kuantiti sperma yang mana ia menyelesaikan masalah low sperm count yang  biasanya dialami oleh lelaki yang merokok.

Ingin mengetahui lebih lanjut bagaimana Vita-E dan Zinc membantu anda mendapatkan zuriat ? Boleh terus berhubung dengan kami untuk khidmat nasihat percuma. Atau baca lanjut Set Kesuburan Shaklee.

Shaklee ID : 864927
SMS/WhatApps: 010-5450225
Email: sujaihah.hassan@gmail.com
FB FanPagehttp://www.facebook.com/MyInfoVitamin

4 thoughts on “Tips Meningkatkan Kesuburan Lelaki

  1. admin Post author

   Salam Tuan Kuadianto
   Terima kasih kerana berminat.

   Dengan pengambilan supplemen yang konsisten, InsyaAllah akan membantu meningkatkan bilangan sperma yang sekaligus meningkatkan kesuburan lelaki.

   Jika ada soalan selanjutnya tuan boleh email kepada saya di myinfovitamin@gmail.com

   Terima kasih 🙂

 1. lalitha

  Selamat Petang. Terima Kasih atas nasihat n tips-tips yang baik. Saya sudah berkahwin tiga tahun. Umur saya 33 tahun dan suami 34 tahun.Kita tidak mempunyai cahaya mata. So kita jumpa doktor bahagian pakar kat GH.Dua Kali Suami saya pernah membuat ujian air manih atas permintaan doktor. Keputusanya suami saya tidak langsung mempunyai sperma. Adakah lelaki langsung tiada sperma? Apakah cara-cara untuk menambahkan sperma?Ubat ini boleh membantu suami saya?

  1. sujaihah Post author

   Selamat petang puan. Kalau langsung tidak mempunyai sperma, saya cadangkan dapatkan rawatan dari pakar. Supplemen ini hanya membantu untuk memperbaiki kualiti dan kuantiti sperma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge