MyInfoVitamin

Perbezaan Vitamin Semulajadi Dan Sintetik dan Tips Mengenal Jenis Vitamin Anda

beza vitamin semulajadi atau sintetik

Gambar ihsan Google

Ramai di antara kita yang menganggap vitamin atau supplemen adalah sama. Asal saja ada tulis vitamin X sebesar-besarnya pada label botol,  maka vitamin X lah tu. Tak perlu dah nak ambil pusing tentang info lanjutnya Tahukah kita bahawa supplemen ini boleh dikelaskan kepada 2  jenis. Ia sama ada SEMULAJADI atau SINTETIK iaitu buatan. 

Badan kita tidak direka untuk mengambil sintetik. Ia mengelirukan “mereka”. Vitamin sintetik boleh memburukkan  keadaan jika di ambil dalam jangka masa yang panjang. Apabila bahan dalam supplemen adalah sintetik, lebihannya akan disimpan di dalam sel-sel serta tisu lemak kita dan ini ahkhirnya akan membawa kepada ketoksikan. Tidak seperti sintetik, badan kita akan bertindak membuang lebihan vitamin yang semulajadi jika ada.

Untuk memudahkan penerangan, mari kita lihat jadual Perbezaan Antara Vitamin Semulajadi dan Sintetik.

PERBEZAAN VTAMIN semulajadi dan sintetik

Jadi disini kita dapat lihat betapa berbeza kedua-dua jenis vitamin ini. Tetapi  bagaimana kita nak mengenalpasti vitamin yang ada dalam rumah kita jenis mana ? Mudah saja.

Tengok pada LABELNYA. Ia adalah: –

SEMULAJADI jika : Menyenaraikan sumber asli seperti  seperti yis, ikan, sayur-sayuran dan sitrus. 

SINTETIK jika : Mempunyai akhiran “-ide” atau “-ate”. Contohnya , Acetate and Palmitate. Ada juga permulaan “dl” seperti dl-alpha tocopherol

Jadi vitamin apa yang banyak dirumah anda sekarang ? 🙂

Vitamin SHAKLEE adalah VITAMIN SEMULAJADI yang terbukti selamat dan mesra alam. Ia tidak mengandungi bahan kimia yang berbahaya malah telah melalui beratus kali ujian sebelum diluluskan. Sebab itulah ia telah dinobatkan sebagai SYARIKAT NUTRISI SEMULAJADI NO.1 di US. Biarpun vitamin sintetik lebih murah, apa lebih kita pentingkan adalah jaminan KUALITI dan kesannya pada kesihatan kita sekeluarga.

Selain contoh diatas, kita ambil lagi satu jenis vitamin untuk dibuat perbezaan. 

Shaklee : Vita-lea

Vitamin biasa: Obimin

Silica gel
1. Vita-lea Shakee tidak mengandungi silica gel. Tidak seperti Obimin. Vitamin Shaklee tidak memerlukan silica gel kerana ia adalah semulajadi dan sama sekali tidak memerlukan bahan lain untuk memelihara keasliannya.

Warna
2. Ujian lain, cuba genggam Vita-lea diluar pada suhu bilik beberapa jam, anda dapati keadaan tetap sama. Cuba pula uji Obimin, anda akan dapati warnanya akan mula “tanggal” setelah beberapa ketika dan meninggalkan kesan merah pada tapak tangan.

Beza Obimin dan Vita-lea Shaklee

Ini sekaligus menunjukkan perbeza yang nyata antara yang asli dengan yang buatan. Yang asli tidak mengandungi pewarna dan pengawet tiruan tetapi yang sintetik akan ditambah bukan saja dengan pewarna, pengawet malah juga perasa tiruan !

Saranan saya, bertukarlah kepada sumber yang lebih asli. Pilihlah yang SEMULAJADI dan selamat. Duit boleh dicari tapi KESIHATAN sukar ditukar ganti. 

Pertanyaan ?
Shaklee ID
864927   WhatApps/SMS: 010-545 0225   Email: myinfovitamin@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge