MyInfoVitamin

Aduhai Seksanya Alahan Mengandung

Loya, muntah, pening kepala adalah antara simpton yang menunjukkan seseorang itu mabuk hamil atau sedang mengalami alahan mengandung.  Ia biasanya terjadi pada peringkat awal kehamilan pada minggu ke 5 atau 6  dan berterusan hingga ke minggu 14 atau 16. Ada juga diantaranya berlarutan hinggalah ke peringkat akhir kehamilan. Dalam bahasa Inggerisnya dipanggil “morning sickness

Saya sendiri mengalami alahan mengandung yang teruk untuk kesemua kehamilan sebelum ini hinggalah kandungan mencecah ke 5 bulan! Lamakan… Sepanjang waktu itu, saya seringkali muntah dan muntah lagi. Selera makan hilang terus. Bayangkan saya hanya muntah sepanjang hari tanpa makan. Hingga tidak ada apa yang boleh dikeluarkan lagi.  Sangat teruk hingga pernah dimasukkan ke hospital untuk drip. Disebabkan oleh keadaan ini juga, berat saya turun mendadak dari 48 kg ke 42 kg hanya dalam masa 3 bulan saja!

Deria bau juga menjadi sangat sensitif. Dari jauh lagi saya sudah boleh mencium bau-bauan yang pelik  (kalau waktu biasa, tidak lah pelik mana pun) seperti bau bawang, bau nasi hatta bau minyak wangi sekalipun menjadi busuk pada saya. Masuk ke dapur memang tak boleh, apalagi nak memasak. . Bila difikirkan memang fobia untuk hami lagi.

Punca mabuk hamil ini adalah disebabkan oleh penghasilan hormon gonadotrofin korion manusia (hCG) dalam kuantiti yang banyak untuk membantu menyuburkan bayi  pada sekitar 12 hingga 14 minggu. Dalam masa yang sama, hormon lain seperti estrogen dan hormon tiroid tiroksina juga terlibat. Alahan mengandung juga menunjukkan tanda bahawa hormon kehamilan adalah cukup tinggi untuk mengekalkan kehamilan. Wanita yang mengalami keadaan ini adalah kurang berkemungkinan untuk keguguran berbanding mereka yang tidak. Tapi bukanlah bermakna mereka yang tidak mabuk ini mempunyai kehamilan yang tidak sihat.

Untuk membantu mengurangkan rasa tidak selesa ini, anda boleh mencuba 3 supplemen penting. Antaranya ialah Peppermint-Ginger, Performance Drink dan Chewable Vita-C Set Morning Sickness

Untuk menyokong ibu-ibu mendapat vitamin dan nutrisi penting semasa  hamil pula, mommies sekalian bolehlah mengambil Set Kehamilan. Ia  lengkap merangkumi semua vitamin yang diperlukan oleh ibu mengandung seperti asid folik (B-Complex) , iron (Vita-Lea) , Vitamin C,  kalsium (OsteMatrix), ESP dan minyak ikan (Omega Guard) untuk memastikan kedua-kedua si ibu dan anak mendapat nutrisi yang penting dan seimbang sepanjang tempoh kehamilan.

Harga Set Morning Sickness ini ialah RM165 sahaja.  Tapi TUNGGU !!

Anda boleh dapat lagi potongan 20-30% daripada harga asal dengan hanya menyertai keahlian Shaklee.  Dengan anya RM65 saja yuran keahlian dan anda layak untuk menikmati harga ahli yang jauh lebih murah untuk seumur hidup. Banyak tu penjimatannya.  Untuk menyertai keahlian atau berminat untuk mendapat Set Morning Sickness hubungi saya seperti dibawah.

Pengedar Shaklee Bukit Beruntung, Rasa, Rawang dan KL (Jln Sultan Ismail).
Shaklee ID: 864927 WhatApps/SMS: 010-545 0225 Email: myinfovitamin@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge