MyInfoVitamin

4 Cara Berjimat Dari Rumah | Kurangkan Kos Perbelanjaan

4 Cara Berjimat Dari Rumah | Siapa yang tak nak jimat ? Seboleh bolehnya tak nak keluarkan duit langsung, betulkan ?  Jimat selagi boleh. Hakikatnya mahu atau tidak kita terpaksa keluarkan duit  tak kisahlah untuk kesihatan atau keperluan asas. Itu tak boleh lari. Tapi jika boleh dijimatkan perbelanjaan dalam keluarga , walaupun sedikit itu pun sudah cukup baik. Sekurang kurangnya adalah lebihan untuk menampung bajet yang lain.

Nak berjimat ? Ok, buat masa ni kita guna apa yang ada, yang murah yang  boleh di pelbagaikan kegunaannya. Mungkin ada yang pernah dengar  bahawa baking soda boleh digunakan untuk mencuci lantai jubin, tandas, microwave dan lain lain lagi. Cuka pula boleh dijadikan sebagai bahan untuk melancarkan longkang yang tersumbat bersama dengan baking soda di atas, membersih kan cermin dan melegakan batuk. Sebenarnya ada banyak lagi kegunaan yang lain.

Jom tengok jadual dibawah. Ada 72 kegunaan dari produk yang biasanya ada dalam rumah kita. Selain untuk kegunaan di rumah, ia juga boleh menjadi alternatif kepada rejim penjagaan kecantikan dan kesihatan.

Tips Berjimat Dengan Produk Mudah di Rumah.

Source : HealthyFoodPlace

1) Macam di rumah, saya gunakan Basic H untuk kegunaan yang pelbagai. Boleh guna untuk tanggalkan minyak didapur, hilangkan kotoran degil pada baju, mop lantai, rendam kasut sekolah anak supaya putih bersih, lap cermin, cuci perabot, barangan kaca, barangan kemas dan banyak lagi. Jimat lah kan dari nak beli satu satu. Boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan pula. Iron baju sekolah anak pun letak juga sedikit Basic H bagi senang gosok. Kalau nak di ikutkan ada 1001 kegunaan Basic H Shaklee  ini. Rajin tak rajin saja untuk explore.

Testimoni Basic H Multipurpose

Testimoni Basic H Shaklee

2) Selain Basic H ada juga Dish Wash Concerntrate. Pencuci pinggan mangkuk yang tahan lama kerana kepekatannya. Percaya tak , hanya beberapa tisisan boleh mencuci bertimbun pinggan kotor. Bukan saja dapat bersihkan pinggan mangkuk tapi juga boleh bersihkan puting dan botol susu tanpa was was! Sebab tiada bahan yang bahaya di dalamnya. Selamat. Malah lembut pada tangan . Kalau yang ada masalah kulit kering, sensitif tu memang elok guna Dish Wash Concerntrate Shaklee ini kerana ia menjaga kulit dan tidak merengsakan. Tak perlu nak pakai glove lagi. Tapi kalau yang ada maid tu, kenalah berpesan selalu. Takut terus tuang banyak sekaligus. Sekejap je boleh habis. Padahal boleh pakai lama. Rugi, rugi !

Testimoni Pencuci Pinggan Mangkuk Shaklee

3) Nak basuh baju ? Fresh Laundry Concerntrate Powder ada. Sama juga dengan Basic H dan Dish Wash Concerntrate di atas, mesra tangan, tanpa klorin dan tiada bahan kimia bahaya. Ia adalah sabun basuh yang pekat dan selamat untuk semua jenis kain. Kain baby pun boleh basuh guna sabun basuh yang ini. InsyaAllah baby tak akan naik ruam atau gatal gatal.  Tak kisahlah untuk yang putih atau berwarna. Ia mengekalkan warna kain yang cantik, tidak pudar. Tapi kalau kain yang jenis turun warna tu, basuh dengan sabun apa sekalipun tetap turun warna. Tak dapek lah nak nolong yang tu 🙂 . Sabun ni dalam air sejuk pun tetap berkesan. Tak perlu air panas. Biasanya sekotak boleh  membasuh sehingga 88 kali basuhan!

Fresh Laundry Concerntrate Powder. Sabun Basuh Shaklee

4) Kalau dulu guna pelembut kain yang ada dijual di kedai. Sekarang dah pakai Soft Fabric Concerntrate. Pelembut kain ini tanpa bau yang wangi wangi tu ya, tapi bau segarrrrrr. Bukan sahaja dapat melembutkan lebih banyak pakaian tapi mengurangkan kedutan dan memudahkan kita untuk menggosok baju. Agak agak malas nak gosok baju,  gunalah pelembut kain Shaklee ni, haa tak lah nampak sangat kedutnya tu kan. Jimat pun jimat, kalau nak gosok kain pun taklah teruk sangat. Hehehe. Tapi yang paling penting ianya pun tidak bertoksin dan pH seimbang. Untuk basuhan sederhana gunakan 1/2 oz, manakala basuhan penuh 1 oz.  Kain sutera pun boleh pakai Soft Fabric Concentrate ni.

Macam ni lah saya berjimat di rumah. Yang mana boleh save, kita savelah. Boleh guna untuk benda lain yang lagi penting.  Pakai sedikit sahaja pun sudah mencukupi. Tahan lama. Sedikit sebanyak dapatlah mengurangkan kos perbelanjaan barangan rumah. Setakat itu saja entry untuk 4 Cara Berjimat Dari Rumah.

Ada lagi tak yang lain lain boleh di jimatkan ? Jom kongsi !

Jika ada sebarang pertanyaan boleh WhatApps/SMS ke 010-5450225
atau email myinfovitamin@gmail.com
Pengedar Sah Shaklee Bukit Beruntung, Rasa, Rawang dan Kuala Lumpur
COD Area: Bkt. Beruntung, Jalan Raja Chulan
Penghantaran: Keseluruhan Malaysia dengan khidmat kurier Poslaju, GDex dalam 2-4 hari bekerja.

***************************************************************************

Mahukan harga lebih jimat ? Daftar saja sebagai ahli, sekali untuk seumur hidup dan anda dapat jimat 15-20% untuk setiap vitamin. Juga berpeluang untuk jana pendapatan sampingan 4-6 angka sebulan!

***************************************************************************

**Disclaimer : Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge